2011. május 3., kedd

Édi zsömléim

Húsvét előtt neki álltam zsömlét sütni. A Nők lapja konyhában olvastam a receptet.
A recept szerint csak 10 darab lett volna belőle, de az enyéim kissebbek lettek.
Kis olaszos finom zsömlék lettek. És olyan illat volt a lakásban, mint ha egy pékség mellett laknánk :D


És akkor a recept:
- 45 dkg liszt
- 2 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 tojásfehérje
- szezám- és/vagy lenmag a szóráshoz


Az élesztőt keverjük krémesre fél dl tejben a ukorral együtt. A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk el a vajjal, morzsoljuk el a vajjal, öntsük hozzá a maradék tejet és az élesztős-cukros keveréket.
Gyúrjuk a tésztát, míg ruganyos és egynemű nem lesz.
Szobahőmérsékleten kelesszük 2 órán keresztül.
Formázzunk belőle tíz zsemlét, sütőlapon kelesszük őkettovább 40 percig, majd kenjük meg a tetejüket a tojásfehérjével. Szórjunk rájuk lenmagot és szezámmagot, majd 210 fokra előmelegített sütőben süssük őket 20 percig.




1 megjegyzés: