2011. május 4., szerda

Ballag már a tesókám...

Na igen, ez is eljött... 
Mondhatnám, hogy olyan gyorsan felnőtt, de még nekem sem volt olyan régen :)


De most róla van szó.
Mivel fiú, nem akartam óriási színes csokorral meglepni. 
Plusz mostanában akárhányszor voltam vásárolni, mindig felhívott, hogy vegyek gyümölcsöt.


Ebből kiindulva először egy olyan csokorra gondoltam, amit virágosnál köttetek gyümölcsökből.
De akit kérdeztem, az nem vállalta, ezért jól bevásároltam pár finomságot, amik bírják a strapát.


Az utolsó összetevő egy kosárka volt, amit a ballagás napján sikerült beszereznem. 
Egy rajztanárt megszégyenítő technikával elrendeztem a kosárban a szépséges óriási ananászt, a gyönyörű piros és zöld almákat, és a hatalmas banánokat.
Vettem egy ív celofánt, és egy szalagot, mert az a ballagási kompozíciókról soha nem maradhat le.


Gondoltam elviszem délután, hogy a ballagási menetben is mindenki megcsodálhassa, de 3 és 4 kiló között mozgott, ezért letettem róla.


És akkor a nagy mű:




És a szalag :) a Füles nem véletlen :D


Anyák napja

Az elmúlt két hétben egy kicsit feltorlódtak az ünnepek :)
Névnap, szülinap, Húsvét, ballagás, anyák napja.


A ballagásra is készültem meglepivel, de ez most az anyák napjáról szól.
Már egy ideje szeretek olyan ajándékot adni, ami maradandó.


Persze imádom az élő virágot, és a szálasat is. De akkor is jó, ha valaki még több hét elmúlásával is meg tudja mutatni, hogy mit kapott.


Ezért anyukám nem élő virágot kapott, hanem merített papírból készítettem neki egy "pipacsot".
Nem annak indult, de a végén ahhoz hasonlít a legjobban :)



Torta ajándékba

Drága párom drága anyujának volt születésnapja a múlt héten.
Ezért hétvégén ajándékba készítettem egy tortát...


Az ízesítése párom ötlete volt, a kombináció nagyon finom együtt, de sajnos a torta nem úgy nézett ki, ahogy én azt elképzeltem.
De a végén kaptam belőle kóstolót, és nagyon jól sikerült.
És még egész jól szeletelhető is lett.


És akkor most lehull a lepel!!
A torta vaníliás-tejkaramellás ízesítéssel készült.


Igazából nem túl bonyolult, én a karamell szósztól tartottam egy kicsit.
Az alapja egy sima 6 tojásos piskóta.


A krémet nem írom le, mert nem egy kimondott torta krém. Borzasztó híg lett. Nagyon finom volt, 
de állagra teljesen mást képzeltem el.


Tudni kell még azt is, hogy a piskótát keresztben félbe vágtam, így az lett alul és felül, középen viszont ostyalap volt.
Az alsó piskótalapot meglocsoltam karamellszósszal, aztán vaníliakrém, ostya réteg, karamellszósz, vaníliakrém, és mielőtt rátettem a tetejét, azt is meglocsoltam a karamellszósszal.


Közben:


















A tetején a krém és a karamell keveréke volt, a szélét pedig kiraktam kis ostya darabokkal.


Ami igazán használható, és ajánlom mindenkinek, az a karamell szósz.
25 dkg cukrot megolvasztunk kis láng fölött, óvatos kevergetés mellett. Óvatosan felkockázva beledobunk 5 dkg vajat, és amikor az elolvadt, hozzá öntök 1,5 dl tejszínt. Lassan kevergetem az egészet, és összefőzöm 3-4 perc alatt.


A szósz:


















A krém igazából Bourbon vaníliás pudingból készült, és abban is volt majdnem 3 dl tejszín.


És akkor készen:








2011. május 3., kedd

Édi zsömléim

Húsvét előtt neki álltam zsömlét sütni. A Nők lapja konyhában olvastam a receptet.
A recept szerint csak 10 darab lett volna belőle, de az enyéim kissebbek lettek.
Kis olaszos finom zsömlék lettek. És olyan illat volt a lakásban, mint ha egy pékség mellett laknánk :D


És akkor a recept:
- 45 dkg liszt
- 2 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 tojásfehérje
- szezám- és/vagy lenmag a szóráshoz


Az élesztőt keverjük krémesre fél dl tejben a ukorral együtt. A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk el a vajjal, morzsoljuk el a vajjal, öntsük hozzá a maradék tejet és az élesztős-cukros keveréket.
Gyúrjuk a tésztát, míg ruganyos és egynemű nem lesz.
Szobahőmérsékleten kelesszük 2 órán keresztül.
Formázzunk belőle tíz zsemlét, sütőlapon kelesszük őkettovább 40 percig, majd kenjük meg a tetejüket a tojásfehérjével. Szórjunk rájuk lenmagot és szezámmagot, majd 210 fokra előmelegített sütőben süssük őket 20 percig.




Húsvét III

A másik két meglepiről nem készült külön kép.
Ezért elmondom milyenek lettek.


Készült 8 db hungarocell tojás, szalvétatechnikával.
Ők az utolsó pillanatban készültek el, a kikapcsolt sütőben száríottam őket. :)


A negyedik ajit is a kreativ oldalon találtam. De sajnos nem lett olyan, mint ott.
Viszont az elképzelés nagyon jó, megpróbálom majd tovább fejleszteni.


Ezek elméletileg tojások lettek volna, fonalból.
Az enyémek mindenre hasonlítottak, csak sajnos tojásra ritkán.
De sikerük volt, az ötletet mindenki díjazta, és perzse senki nem mondta, hogy bármi baj lenne vele.


Őket úgy csináltam, hogy felfújtam kicsire 8 db lufit.
A fonalakat (én lenfonalat használtam) keményítőbe áztattam, kinyomkodtam egy kicsit, és össze-vissza feltekertem a lufira. Cél volt, hogy a kép egységes legyen. Volt olyan is, ahol két különböző színű fonalat használtam. A lufikat a csomójuknál fogva fellógattam, amíg meg nem száradtak.
És a végén kiböktem a lufikat, és kihalásztam a fonal tojásból.


Ezen a képen jól látszik, hogy milyen lett:

Húsvét II.

Tehát a második kör.
A következő egy kicsit nagyobb szabású lett, mint gondoltam. De leginkább a munka szempontjából.
Ezek filcből készültek, mindegyikből fél métert vettem, így minden színből két nyuszi lett.
Volt citromsárga, türkizkék (aminek a színét nem adja vissza a fotó), gyönyörű mályva és fehér.


Próbáltam harmonizáló, vagy teljesen elütő színű fonalakat választani. És egész jól sikerült.
Erről ismertem meg, hogy végülis melyik kié. :) a végén már kívülről tudtam őket. És a kis kosárkákat is...


A varrott nyuszik ilyenek lettek:








A két utolsó nyuszi nem ugyanolyanok. Az egyiken fehér szalag van, és fehér a szeme. A másikon pedig halványrózsaszín szalag van, és ugyanolyan a szeme is.
A többi szerintem egész jól látszik.

Akinek kéne a sablon, az nyugodtan írjon, elküldöm szívesen. :D

Húsvét

És akkor a legutóbbi ünnepünk... Nem tudom, ki hogy van vele, de nagyon sokat ettünk. :)
Mindenkinél ennyi kaja volt??


Na de térjünk a lényegre, mert ugye az a nyúl hoz is valamit?! Illetve az enyém ez esetben adott.
Az egyik kreativ oldalon találtam pár ötletet, plusz volt egy-kettő saját is.
Ezért alakult úgy, hogy 4 féle ajándék készült, 8 példányban.


Az első a nyuszis kosár, ami eredetileg nem így nézett ki, de gondolva arra, hogy mennyi mindent fog rejteni, kiszélesítettem.
Utoljára szerintem középiskola elején festettem vízfestékkel. De nagyon jó volt újra! Tény, hogy egy egész napomba került a 8 nyuszi elölről és hátulról, de szerintem nagyon megérte.


És akkor a nyuszik elölről:    :)




















A nyuszik hátulról:  
                                                           
És készen, kosárként, megtöltve:

                                                                A többi meglepiről a következőkben.....

2011. május 2., hétfő

Bagel-kéim :)

Nagyon régóta kutattam Bagel receptek után. De valahogy egyik sem nyert nálam.
Aztán megtaláltam a tökéleteset. Persze pár dolog változott, dá már nem tudom mi, mert már eleve úgy írtam le :)


Íme a végeredmény:



És akkor a recept:


-50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 3 evőkanál cukor
- 2,5 dl tej
- 8 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál só


A főzéshez:
- 1-2 liter víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só


A szóráshoz pedig tetszőlegesen szinte bármi 
(sózatlan napraforgó, -tökmag -- így kevesebb cukor kell a vízbe, 
vagy, ahogy én csináltam, fahéjas cukor, vaníliáscukor, mazsi)


A tejet a vajjal felmelegítjük, kicsit visszahűtjük, hogy ne legyen forró.
Hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Majd 10 percig kelni hagyjuk. Ennyi tejben nem fog teljesen felfutni, de tökéletes lesz, mindegy mennyire jön föl.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék (2 evőkanál) cukrot, 
1 egész tojást és 1 fehérjét.
A sárgáját félre tesszük a kenéshez.


A felfutott élesztős tejet a liszthez adjuk, és jól bedagasztjuk a tésztát.  Nekem kellett még hozzá egy kevés liszt. De mindenki látni fogja, mikor megfelelő állagú a tészta.


Amikor összeállt a tészta (ez nem kemény tészta, fényes, puhának kell lennie),
letakarjuk, és 1 órát hagyjuk kelni.
Ezután lisztezett felületen 2+2,5 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk a Bagel-eket.
Én egy kisebb üveg poharat használtam, a közepét pedig alma csumázóval szúrtam ki. De ez egy szabd műfaj, és mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy hogy csinálja.


Miútán kiszaggattuk, további 20-30 percig kelesztjük.


Közben kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, és a kelesztés vége felé felrakjuk forrni a vizet.


Mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük, folyamatos forrásban. Lecsepegtetjük, és egymás mellé tesszük a tepsin.
Megkenjük a sárgájával, és megszórjuk a tetejét a választott "feltéttel".


170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.


Nekem kimondott célom volt, hogy eper lekvárral és tejszínnel kínálom. Valahol így olvastam, és el kell mondanom, hogy elég jó ötletnek bizonyult :)
Mindenkinek nagyon ajánlom!! Frissen leelőzhetetlen...

Anya tortája

Április közepén volt anyukám szülinapja. A száma titok :)

De az alkotásom publikus!

Mivel nem volt konkrét elképzelés, elkezdtem keresgélni, és megtaláltam a tökéletes szülinapi tortát!
Amihez az enyém igen hasonlított.
Egy momentum nem stimmelt csak, de családi körökben ez is elfogadott...
Sajna egy kicsit híg lett a krém, ezért, amint kiborítottam az edényből, elkezdett szétcsúszni.


De mi gyorsabbak voltunk :D
És mondhatom, az ízéből nem vesztett az állaga miatt.

A recept a következő (némi változtatással):

Piskóta: 

- 4 tojás sárgája
- 25 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 8 evőkanál víz
- 4 tojás fehérje habnak

Ebből a piskótából bármilyen lekvárral megkenve, piskótatekercset készítek.
Kb. 8 mm-es szeletekre vágom fel.

 Krém (saját elképzelés szerint):

- 5,5 dl tej
- 1 csomag vaníliapuding
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 500 ml Hulala tejkészítmény
- 250 g túró

- tetszés szerint gyümölcs (én epret, konzerv ananászt és sárgabarackot tettem bele)

Fóliával kibélelünk egy tálat és szorosan egymás mellé téve kibéleljük a tálat. Az oldalát is végig rakjuk.
De hagyjunk a tetejére is!

A krémhez 4 dl tejben, cukorral felfőzzük a pudingot.
Felverjük a Hulalát habnak. Ha kihűlt a puding, hozzákeverjük a habot.
Én itt kevertem bele a negyed kiló túrót.

Beleöntjük a krémet a tálba, rétegezve a gyümölccsel, majd betakarjuk a maradék piskótatekerccsel.

2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tálra borítjuk, és szeletelhető.

És akkor a bizonyítékok:         :)